• Du er her:
  • Guide
  • -
  • Spændingshovedpine

Din optiker kan afgøre om din spændingshovedpine skyldes dit syn

spændingshovedpine

Spændingshovedpine kan ofte skyldes synet. Både den måde, vi bruger og belaster vores øjne på og deciderede synsfejl. Vi kan heldigvis ofte gøre noget ved begge dele, så den kortsigtede  løsning med hovedpinepiller kan erstattes af en mere langsigtet.  Man taler om øjenhovedpine, som den del af spændingshovedpine, der er kommer af synsproblemer.

Hovedpine på grund af læsning eller skærmarbejde

Både skærmarbejde og læsning kan give hovedpine. Det sker fordi man ofte er nødt til at koncentrere sig vedvarende for at se på skærmen eller magasinet, avisen eller bogen. Vedvarende skærmarbejde, hvor man anstrenger øjnene vil ofte være en udløsende faktor for hovedpine. Mange kan have god gavn af en læse eller skærmbrille. Skærmbrillen fås i mange varianter, hvor man fx både kan se godt på skærmen, samtidigt med, at man kan se ens nærmeste kolleger. En skærmbrille lukker dig ikke inde i en osteklokke på din arbejdsplads, men sikrer, at du ser skarpt på de ting, du arbejde med. 

Vi bevæger os ved hjælp af øjnene

Øjnene er vores værktøj til at navigere med. Vi bruger øjnene hver eneste gang vi skal bevæge os og det giver problemer som hovedpine, hvis ikke øjnene 100% aflæser afstande, størrelsesforhold osv. helt korrekt. Hvis fx øjnene ikke arbejder så hurtigt, at man kan nå at navigere og bevæge sig efter det, opstår der spændinger omkring øjnene, der kan give spændingshovedpine.   

 

 

En livsstilssygdom

spændingshovedpine

Spændingshovedpine er en livsstilssygdom

Et godt og velfungerende syn kommer af det aktivt liv. Helt fra den tidligste barndom er det vigtigt, at barnet udvikler sine motoriske færdigheder, så der opstår et godt samspil mellem syn og bevægelse. Sportsaktiviteter er vigtige for både unge og voksne. Her vedligeholder man det tillærte samarbejde mellem øjet og kroppen. I den moderne tid er skærmen imidlertid blevet en vigtigere og vigtigere del af både arbejdslivet og fritiden. Der bruges uendelige mængder tid foran fjernsynet og for mange foregår hele dagligdagen foran en computerskærm. Det betyder, at det fulde potentiale for et godt syn ikke opnås og i værste fald at synet svækkes.  Derfor vil synet ofte være på overarbejde og det betyder større sandsynlighed for hovedsmerter på grund af lang tids ensidig fokusering.

Undersøgelser har vist en direkte sammenhæng mellem de områder i hjernen, der styrer synet og nakkemusklerne. Resultatet er, at der opstår spændinger i nakkemusklerne, når man koncentrerer sig og dermed fremkaldes en spændingshovedpine.

Læsebriller er til alle aldersklasser

Livsstilsændringerne betyder, at ikke bare voksne men også børn og unge kan have gavn af læsebriller for at modvirke spændingshovedpine. Når øjets synpotentiale ikke er udnyttet godt nok, bliver læsebriller den genvej, der kan sikre et godt syn.

Samsynstræning

En anden mulighed er samsynstræning Det kan ofte hjælpe, hvis barnet eller den unge ikke i tilstrækkelig grad har lært at koordinere øjenbevægelserne.

Læs mere om samsynstræning (link)

Hovedpine på grund af uheld eller ulykker

Har du været ude for et uheld, hvor du har fået en hjernerystelse, en piskesmældsskade eller en udløsning af en airbag eller andet, kan det også være medvirkende til hovedpine, hvis det har påvirket dit syn. Det kan nemlig betyde ændringer i øjets finmotorik, så du skal bruge unødig meget energi på at fastholde et klart syn.

Lad optikeren undersøge dine øjne og få en helt uforpligtende snak om, hvad du kan gøre både for at holde dit syn i god form og sikre dig et godt syn. 

k

Del indhold

Find butik

Find din lokale butik, som har varerne på lager!