• Du er her:
  • Guide
  • -
  • Hvad kan du forvente af dit syn?

Hvad kan du forvente af dit syn?

Synet ændrer sig livet igennem

Husk regelmæssige synsprøver

Synet ændrer sig hele livet, og det betyder, at selv om man ser knivskarpt som barn og ung, er det ikke nogen garanti for, at synet også fungerer perfekt, når man bliver ældre. Regelmæssige synsprøver kan være med til at afsløre og løse almindeligt forekommende synsproblemer og kan på den måde medvirke til at sikre et velfungerende syn hele livet.

Nyfødte børn kan ikke se meget, men allerede fra 4-6-ugersalderen udvikler synet sig, så barnet kan fokusere og fiksere på ting omkring sig. Når barnet er 2-3 år, kan man udføre synsprøver, der afslører fx bygningsfejl og nedsat syn, og barnet behøver ikke at kunne tale for at gennemføre en synsprøve.

I teenagealderen og de tidlige voksenår oplever mange problemer med træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær. Her er synet fuldt udviklet, men synsproblemer fra den tidlige barndom kan være forværrede og dermed forårsage problemer. Hos mange ser man de første tegn på nærsynethed i teenageårene. En synsprøve vil afsløre eventuelle problemer.

Omkring 40-års alderen ændrer synet sig for de fleste mennesker. Fokuseringsevnen falder, og det betyder, at avisen eller computerskærmen skal længere væk, for at man kan se skarpt. Man kan også opleve symptomer som hovedpine, svimmelhed og trætte, sviende øjne, og mange mister lysten til at læse.

Med alderen kan der opstå problemer, som ikke kun skyldes bygningsfejl og fokuseringsproblemer. Trykket i øjet kan stige, og det kan være tegn på begyndende grøn stær. Samtidig bliver nethindeproblemer mere almindelige med alderen, og disse problemer skal behandles, så de ikke medfører varig skade på synet. Det er vigtigt at lade en optiker kigge på øjnene, hvis man er i tvivl. 

k

Del indhold